português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
fons
Cercar:
RULL FERRE, AURORA []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 3   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 3
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Metodología y entrenamiento de un panel para evaluar la calidad sensorial de la Indicación Geográfica Protegida (IGP) Turrón de Agramunt / Laura López Mas, Aurora Rull Ferré, M. del Rosario Romero del Castillo Shelly
López Mas, Laura


En: AEPAS 2019: III Congreso de la Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial: San Sebastián, España: 26-28 junio, 2019. p. 134-135


Se presentan los atributos sensoriales del "Turrón de Agramunt IGP", la metodología para evaluarlos y el resultado de su aplicación en la validación del panel y la elaboración del perfil sensorial del turrón.


Matèries: Indústria alimentària ; Enginyeria ; Control de qualitat
Matèries:Torró d'Agramunt
Àmbit:Agramunt
Cronologia:[2019]
Autors add.:Rull Ferré, Aurora ; Romero del Castillo Shelly, M. del Rosario
Accés: http://hdl.handle.net/2117/181695


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 3
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Estudi de l'efecte del desullat sobre caràcters agronòmics i químics de l'espigall del Garraf (Brassica oleracea L.) [Fitxer informàtic] / Emma Heredia Escude ; [dirigit per: Aurora Rull Ferré]
Heredia Escude, Emma


2019
Dirigida per: Rull Ferré, Aurora. Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, 2019
1 recurs electrònic

L'espigall del Garraf (Brassica oleracea L.) és una varietat local de col brotonera pròpia del Garraf. Es tracta d'un tipus de col altament ramificant, que no fa cabdell i de la qual es consumeixen les ramificacions laterals (brotons) i les inflorescències immadures que apareixen als seus àpexs (espigalls). Actualment és poc conegut fora de les zones on s'ha cultivat tradicionalment. La Fundació Miquel Agustí (equip de recerca en varietats agrícoles tradicionals catalanes i en promoció de productes autòctons) juntament amb la Diputació de Barcelona i diverses entitats comarcals van posar en marxa, al 2013, el projecte Espigalls del Garraf. Espais Naturals amb Denominació d'Origen Protegida (EGEsNat) per promoure el seu conreu i consum. El desullat i la collita periòdica són la principal peculiaritat d'aquest conreu. El desullat consisteix en tallar el brot principal de la planta un cop aquesta ja està ben formada. Els pagesos realitzen aquesta pràctica amb l'objectiu d'afavorir el desenvolupament de noves ramificacions. La collita periòdica forma part del maneig tradicional de la planta. Els objectius d'aquest estudi són: (1) determinar l'efecte del desullat sobre el rendiment de l'espigall del Garraf, (2) determinar l'efecte del desullat sobre la seva composició química bàsica i (3) fer la descripció morfològica del material vegetal emprat (5a generació de llavor d'espigall del Garraf, fruit del procés de selecció massal del programa de selecció i millora del projecte EGEsNat). Es van aplicar tres tractaments al cultiu: no desullar amb una única collita final (T1), no desullar amb collita periòdica (T2) i desullar amb collita periòdica (T3). De la comparació de T2 i T3 s'esperava deduir l'efecte del desullat. De T1, conèixer millor el desenvolupament natural de la planta i considerar altres formes de maneig del cultiu. Pel que fa al desullat, estadísticament, no s'ha detectat que exerceixi cap efecte sobre la productivitat les plantes. Quant a la composició química, sí que s'han detectat diferències segons el tractament però no se'ls hi ha pogut donar una explicació. La forma de maneig amb una única collita final comporta valors de producció significativament més baixos que el maneig de collites periòdiques El material vegetal emprat en aquest estudi es caracteritza per assolir una alçada mitjana de 92cm, un grau d'arrissat a les fulles alt i el nivell de rebrot que s'espera d'aquest tipus de varietat.


Matèries: Agricultura ; Horta ; Enginyeria
Àmbit:Garraf
Cronologia:2019
Autors add.:Rull Ferré, Aurora (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/2117/168647
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 3
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Determinació de l'efecte genètic i ambiental de la nova varietat d'Espigall del Garraf [Fitxer informàtic] / Josep Santiago Muñoz ; [dirigit per: Joan Simó Cruanyes, Aurora Rull Ferré]
Santiago Muñoz, Josep


2019
Dirigida per: Simó Cruanyes, Joan ; Rull Ferré, Aurora. Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, 2019
1 recurs electrònic

La col brotonera o espigall (Brassica oleracea L.) és una varietat tradicional de Catalunya, històricament cultivada, sobretot, a la zona del Garraf i del Vallès. Es tracta d'una varietat de col seleccionada antigament, de la que se n'aprofiten principalment els seus brots axil·lars. Actualment, el seu consum i cultiu s'han vist reduïts, i tant agricultors com investigadors s'han posat a treballar per tal de no perdre aquesta varietat. Gràcies a programes de selecció i millora en base a la morfologia de la planta que s'han fet, i estudis que s'estan duent a terme, plantes més rendibles econòmicament estan apareixent. Això facilitarà als agricultors el seu cultiu i posterior venda. Els objectius principals d'aquest treball, són valorar el paper que juguen el genotip i les condicions ambientals sobre el rendiment en diferents varietats de bròcolis (B. oleracea var. italica) i espigalls. Estudiarem quatre genotips diferents. De l'espigall, estudiarem dos genotips: una població de selecció del 2014 (BRAS0004), i una població de selecció posterior, del 2018 (BRAS0195). En aquestes, s'haurien seleccionat com a mares de la població les plantes més interessants, per tant, s'espera que la població BRAS0195 sigui millor respecte la població BRAS0004. D'altra banda, tindrem dos genotips de bròcoli (BRAS2072 i BRAS2141). Per tal de valorar el rendiment d'aquests quatre genotips, els collirem i fenotiparem fins que la seva producció s'acabi. Realitzarem l'assaig en tres camps de la comarca del Garraf: Sínia Sant Gervasi (Vilanova i la Geltrú), Sínia Pujadas (Vilanova i la Geltrú) i Can Girona (Sitges). A través de diferents tests estadístics: ANOVA, comparacions de mitjanes i estudi de correlacions, hem pogut arribar a una sèrie de conclusions interessants que validen la feina feta durant tot un programa de selecció i millora dels espigalls del Garraf. La nova selecció (BRAS0195) ha millorat el seu rendiment respecte la primera realitzada (BRAS0004). També, hem pogut veure que aquest rendiment no depèn de les característiques edàfiques del sòl, sinó que estaria subjecte a altres causes ambientals com, per exemple, el maneig de cada agricultor. Finalment, hem vist que pels caràcters relacionats amb el rendiment i la producció, l'espigall del Garraf està ben adaptat i no pateix els canvis d'ambient o localitat dins de la zona del Garraf.


Matèries: Agricultura ; Horta ; Enginyeria
Àmbit:Garraf
Cronologia:2019
Autors add.:Simó Cruanyes, Joan (Dir.) ; Rull Ferré, Aurora (Dir.)
Autors add.:Fundació Miquel Agustí
Accés: http://hdl.handle.net/2117/167053
Localització: Universitat Politècnica de Catalunya


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  fons : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3